Kozmetik alanında faaliyet gösteren firmaların ÜTS Kozmetik firma kaydını yapması gerekmektedir.
Kozmetik ürün kaydının yapılabilmesi için firmada Sorumlu Teknik Eleman ataması da yapmalıdır.
Eczacı veya biyolog, mikrobiyolog, biyokimyager, kimyager, kimya mühendisi gibi ilgili bilimsel dallardan kozmetik alanında fiilen 2 yıl çalışmış olduğunu belgeleyen kişiler Sorumlu Teknik Eleman olarak görev alabilirler.
Kozmetik ürün kaydından önce formülasyonun kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
Yasaklı madde, kısıtlı madde, nano materyal gibi maddelerin kullanımının olup olmadığı bakıldıktan sonra formülasyon kaydı yapılır.
Formülasyon sisteme eklendikten sonra kozmetik ürün kaydına geçilir ve ÜTS’ye gerekli bilgi ve belgeler yüklenir.
Ürün Bilgi Dosyası piyasaya arz edilecek her ürün için hazırlanmalıdır ve yönetmelik uyarınca son parti ürünün piyasaya verilmesinden sonraki 10 yıl boyunca firmanın belirtmiş olduğu adreste muhafaza edilmelidir. Yapılan güncellemeler aynı şekilde Ürün Bilgi Dosyasına da eklenmelidir.
Ürün Bilgi Dosyası, Ürün Güvenlik Değerlendirme Raporu da içermektedir.
Ürün Güvenlik Değerlendirme Raporu eczacı veya diş hekimliği, tıp, biyoloji, mikrobiyoloji, kimya, biyokimya veya eşdeğer bilim dallarından diplomaya sahip kozmetik ürün güvenlilik değerlendirmesi alanında sunulan eğitimi tamamlayan belgeye sahip kişi tarafından yapılır. Ürün Güvenlik Değerlendirme Raporunda eğitim tamamlama sertifikası ve diploma da ek olarak sunulmalıdır.
Kozmetik ürün testleri fiziksel-kimyasal testler, mikrobiyoloji testi, stabilite testi, dermatolojik testler, koruyucu testleridir.
Kozmetik ürün ile ilgili iddialarınızın olması durumunda, bu iddialarınızı kanıtlayan test raporlarının sunulması gerekmektedir.
Paraben içermez, alkol içermez vb iddiaları için içermediğine dair test raporları sunulmalıdır.
İhracat yapılacak kozmetik ürünler için alınması gereken sertifikadır. Kozmetik ürün kaydından sonra Serbest Satış Sertifikası için başvuru yapılır.
Tip 1 ve Tip 19 ürünlerin başvurusu T.C. Sağlık Bakanlığına yapılmaktadır. Başvurular ÜTS üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Biyosidal ürün faaliyeti gösteren firmaların ÜTS Biyosidal Ürün Firma Kaydı yapmaları gerekmektedir.
Ürün ile ilgili yapılacak testler akredite laboratuvarda ve kılavuz doğrultusunda yapılmalıdır. ÜTS’ye laboratuvarın akreditasyon belgesi de yüklenmelidir.
Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’ne göre etiketin oluşturulması gerekmektedir. Ürün, firma, aktif madde ve zararlılık ifadelerinin etikette belirtilmesi gerekmektedir. Hazırlanmış etiketin de aynı şekilde uygunluğu kontrol edilebilmektedir.
Ek IIB, biyosidal ürünün fiziksel-kimyasal özelliklerinin, toksikolojik ve eko-toksikolojik profilinin, hedef organizma ve amaçlanan kullanıma karşı etkinliğinin, sınıflandırılması, ambalajlaması gibi bilgilerin detaylarını kapsayan temel veri setidir.
Risk Değerlendirme Raporu biyosidal ürünün maruziyet hesaplamalarının, aktif madde toksikolojik değerlendirmesinin yapıldığı bir rapordur.